MNENJA

Natalija Žalec, Andragoški center Republike Slovenije

Mitjino pričevanje je nagovorilo in spodbudilo mnoge udeležence programa PUM-O, ki so se udeležili proslave, kajti pripoved je bila spontana in prepričljiva, njegovi osebni dosežki pa vredni vsega spoštovanja. Besede Mitje Kocjančiča so občinstvu segle do srca in vlile novo upanje; ne le udeležencem, ampak tudi svojcem in drugim, ki pomagajo mladim s podobnimi težavami, ki jih je Mitja premagal. Nekateri so po proslavi pristopili k njemu, nekateri pa so nas prosili za podatke, da bi lahko z njim vzpostavili stik.

Vredno je omeniti tudi, da Mitja še zmeraj sodeluje s PUM-O pri LU Radovljica, kjer posameznim udeležencem kot zunanji mentor prostovoljno pomaga pri uresničevanju njihovih ciljev.

Sara Čarman, dijakinja na EGSŠ Radovljica

Nastop je bil odličen. Bila sem pozitivno presenečena, saj sem videla že veliko suhoparnih, dolgočasnih predavanj, Mitjev govor pa me je zares pritegnil. Sama se borim s težavami, ki so podobne problemom, ki jih je premagal Mitja. Njegov nastop mi je dal moč, da izpolnim svoje cilje. To moč iščem že nekaj časa, vendar je pred nastopom nisem našla nikjer. Govor me je navdihnil in mi dal kurjo polt. Njegova zgodba o spremembi življenjskega sloga od – brezupnosti, do uživanja v življenju – je navdušujoča. Jaz imam sama za seboj kar nekaj poizkusov samomora, vendar si želim uživati v življenju in se imeti rada. Nastop mi je pomenil veliko in mi dal začetno moč.

Manca Japelj, dijakinja na EGSŠ Radovljica

Govor mi je povrnil veliko motivacije, ki sem jo v zadnjem času izgubljala. Borila sem se s skrbmi, da mi kljub vsemu trudu in delu na sebi ne bo uspelo doseči svojih sanj – napisati in izdati knjigo, Mitja pa mi je s svojim nastopom povrnil upanje, kajti tudi sam je govoril o tem, kako se je velikih ovir lotil z majhnimi, dosegljivimi koraki. Nastop se mi je prav tako pomagal soočit z občutkom izločenosti in osamljenosti – ugotovila sem, da za napredek potrebujem le lasten trud, talent, trdo delo, in voljo, da na sebi nekaj spremenim. Rada bi se zahvalaila, saj mi je predavanje res odprlo oči in pomagalo, da ne odneham.

Anamarija Rutar, dijakinja na EGSŠ Radovljica

Občutek imam, da so mentalne bolezni še vedno tabu, pa vseeno poznam vedno več ljudi, ki iščejo strokovno pomoč zaradi duševnih težav. Zato menim, da je širjenje znanja o mentalnem zdravju pomembno. Mitja s svojimi nastopi počne prav to, poleg tega pa mladini daje motivacijo, širi pozitivo in svetuje.  Tudi sama obiskujem psihologa zaradi lastnih težav. Imela sem stiske v družini, tudi ločitev, in že v osnovni šoli sem imela depresijo, vendar nisem vedela kaj to je in sem mislila da je bilo moje počutje pač “normalno”. Neprepoznani problemi pa so se samo stopnjevali. Prvi in drugi letnik sem padla zaradi teh težav, vendar se počasi pobiram. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da Mitja opravlja zelo pomembno nalogo za svet mladih.

Alenka Rozman, profesorica na EGSŠ Radovljica

Mitjev govor je ena najbolj prepričljivih predstavitev, kar sem jih bila deležna v moji karieri kot profesorica srednje šole. Zaradi svoje odprtosti, odkritosti, jedrnatosti in prizemljenosti so poslušalci, njegovi vrstniki, ostali brez besed. Na njih je pustil močan vtis. Če prej niso verjeli svetu odraslih, ko jih je svaril o negativnih posledicah prenajedanja in ostalih slabih navad, so zagotovo verjeli njemu in začeli videti zasvojenost in ostale probleme iz drugačne perspektive.

Njegova Powerpoint predstavitev je bile dobro organizirana in njegovo govorjenje gladko ter zanimivo.

Primož Zorko, profesor na EGSŠ Radovljica

Mitja je bil nekoč moj dijak, kasneje pa sva postala prijatelja na Facebooku, kjer sem spremljal in občudoval njegovo preobrazbo, ki jo je dosegel z vztrajnostjo in usmeritvijo svojih aktivnosti v šport. Močno podpiram njegovo odločitev, da svojo pozitivno izkušnjo sedaj deli z dijaki, saj menim, da se vsak mlad človek spopada z neko stisko, ker je to pač del faze razvoja. S svojim nastopom jim Mitja pokaže, da se še tako močne stiske da prebroditi in da ni nič narobe s tem, da probleme delijo z drugimi in jih skupaj rešujejo. Prav tako z govorom pokaže, kako najti svojo pot v življenju. Govori so dijakom še posebej prepričljivi zato, ker je govorec njihov vrstnik. Učinek je bil očitno viden iz spoštovanja, posluha in zanimanja, ki so ga dijaki pokazali med poslušanjem.

Miša Golja, dijakinja na EGSŠ Radovljica

Nastop je bil super in zdi se mi res dobro, da nekdo takšno zgodbo predstavlja drugim mladim. Nastop me je navdušil in prepričal tako mene, kot tudi še eno mojo prijateljico, da bova bolj pozorni na ljudi s podobnimi težavami.

Dijak EGSŠ Radovljica (želel je ostati anonimen)

Iskreno nisem vedel, da obstajajo ljudje, ki se tako lahko izpovejo o vseh preteklih dogodkih, kot se je Mitja pri nas. Moje osebno mišljenje je, da to ni lahko, sploh pa ne s tako zgodbo kot jo ima Mitja. Žal mi je, da se mu je to zgodilo, ampak preprosto rečeno je po tem govoru zame Mitja velik heroj. S pomočjo tako odprto podeljene osebne zgodbe se bodo ljudje sčasoma zagotovo začeli zavedati, kaj vse se da z odločnostjo doseči.

Nastja Merc, mentorica na
PUM-O Radovljica

Mitjeva zgodba je zares močna in skupini pusti pečat. Na mlade vpliva pozitivno, saj se s povedanim lahko poistovetijo, hkrati pa dobijo informacijo, da je v življenju mogoče iti čez ovire. Sporočilo predstavitve je močno zato, ker razbija predsodke, Mitja govori o temah, ki so v družbi tabu. S tem ljudem pove, da ni človeka brez težav in da je pravilno, da o tem govorimo in poiščemo pomoč. Mitja je izjemo sposoben, bister mlad fant, ki premore veliko življenjskih izkušenj. Ravno zato je njegova predstavitev tako močna, saj črpa iz lasnih izkušenj. S svojo zavzetostjo je motiviral prekomerno težkega udeleženca k zdravemu, bolj pozitivnemu načinu življenja (šport, zdrava prehrana, pozitiven pogled na življenje) in mu tekom procesa stoji ob strani in ga spodbuja. Pozitivno težo njegovi zgodbi da tudi dejstvo, da je odličen govorec in da se na svoje predstavitve dobro pripravi. Svojo osebno zgodbo povezuje s teoretičnimi podatki, oboje skozi govor odlično prepleta.

Aleša Capuder, udeleženka programa PUM-O Radovljica

Depresija, tesnoba itd. so moje stare “znanke”. Mitjev govor me je pritegnil že zaradi pozitivnega in tudi zabavnega načina govorjenja. Sicer nimam vseh problemov, o katerih je govoril Mitja, ampak njegova zgodba mi je odprla moje oči in mi dala dobre napotke in upanje za zgodbo mojega življenja. Čas je vedno na voljo, na nas je, da začnemo in se potrudimo, saj nam svetovalci, psihologi, tablete, lahko le pomagajo in nas vodijo, vsak pa mora zase popredalčkati vsebino svoje glave. Poleg inspiracije, da naredim prav to, je bil čustven vpliv govora name zelo močan, saj sem sočustvovala z Mitjem, ko je pripovedoval o svoji preteklosti in si predstavljala, kako je bilo poleg vseh problemov biti še nerazumljen. Pa se je vseeno pobral in zmagal težko vojno proti samemu sebi. Težka zgodba s srečnim koncem me ni navdala le z motivacijo, ampak tudi s spoštovanjem. Poleg tega sem izvedela veliko zanimivih dejstev (npr. o simptomih OKM Nikole Tesle), ki služijo kot dokaz, da sta stigma in povezovanje mentalnih težav z neumnostjo popolnoma napačni.

Paulina Krasnići, udeleženka programa
PUM-O Maribor

Hvaležna sem, da je Mitja prišel povedat svojo zgodbo, saj sem iz vsega, kar sem slišala ugotovila, da v življnenju res ne smemo obupati. Navdihnilo me je, da se tudi s svojimi problemi soočim z nasmehom na obrazu. S tem, da je tako odprto spregovoril o vseh problemih, s katerimi se je boril mi je pokazal, da ni nič narobe s tem, da s soljudmi spregovorim o lastnih problemih in prosim za pomoč, ko jo potrebujem. Zelo sem vesela, da sem se udeležila nastopa.

Alen Ozim, udeleženec programa
PUM-O Maribor

Zelo koristna in kvalitetna predstavitev. Meni osebno je dala ogromno motivacije, zato upam, da Mitja še kdaj pride nastopit.

Mnenja dijakov Gimnazije Franceta Prešerna Kranj

1. Nastop me je še posebej pritegnil zato, ker je Mitja uporabljal naši generaciji relevantne šale in se umes velikokrat pošalil z nami, spodbujal sodelovanje in povezovanje. Namesto zagrenjenosti ali zateženosti komentarje publike vpelje v sam potek nastopa in s tem ustvari zanimivo in duhovito predstavitev.

2. Mitja je bil v svojem nastopu zelo učinkovit, uspelo mu je pritegniti in zadržati našo pozornost in po vmesnih diskusijah in sodelovanju ponovno vspostaviti tišino. Govoril je glasno in razločno, tako, da sem ga odlično slišal tudi iz zadnje vrste. Še posebej mi je bilo všeč predavateljevo vključevanje meme-ov zkozi nastop.

3. Govor je bil zelo poučen, saj nam je Mitja iz lastne izkušnje podal praktične napotke za soočanje z izzivi vsakdanjega življenja. Rad bi videl, da bi na šoli imeli več takšnih dogodkov.

4. Videlo se je, da se je Mitja za predavanje res potrudil. Zaradi njegovega doživetega pripovedovanja svoje življenjske zgode in koristnih nasvetov za izbojšanje našega življenja smo ga vsi z navdušenjem poslušali. Želim si, da bi imeli čim več takšnih predavanj.

5. Na govoru smo izvedeli veliko o reševanju težav s samopodobo, notranjih stisk in pomembni vlogi športa. Informacije, ki nam jih je Mitja podal mi bodo gotove v spodbudo in pomoč tudi pri mojih športnih ambicijah.

6. Govor se mi je zdel zelo poučen in zanimiv, še posebej zaradi predavateljeve energije in vključevanja osebnih zgodb. Primeri znanih oseb, ki se oziroma so se spopadale z duševnimi boleznimi pritegnejo pozornost na dejstvo, da se nevarnost in rešljivost duševnih bolezni premalo poudarja. S svojo energijo me je zares prepričal, da z vstrajnostjo in jasnimi cilji lahko uresničim to, kar si želim.

7. Mitja me je navdušil z njegovo spremembo v življenju: od popolne zaprtosti in neaktivnosti do javnega nastopanja in športa. Še posebej zanimiva se mi je zdela njegova učinkovita uporaba prispodob.

8. Mitja me je z njegovo življenjsko zgodbo in sproščenim pristopom do predavanja zelo navdušil. Zares mu verjamem, da lahko dosežemo svoje cilje, če smo pripravljeni vstrajati do konca.

9. Nastop je bil še posebej učinkovit zato, ker je predavatelj mlad in nas je tako lažje privabil ter za to, ker nam je s pomočjo lastne zgodbe pokazal, da je premagovanje “nemogočih” ovir zares mogoče.

10. Predstavitev mi je bila zelo všeč, saj zelo rada poslušam o stvareh, ki mi dajo misliti. Poleg tega mi je nastop dal veliko motivacije za moje nadaljnje cilje.

11. Govor je bil zanimiv in navdihujoč. Še posebej všeč mi je bil njegov način pripovedovanja in odprtost glede svojih najtežjih izkušenj. Zdi se mi, da nam je zgodba kosristila in, da sem se iz nje veliko naučila. Predstavitev je bila ravno prav dolga, da smo skozi celoten potek ostali zbrani.

12. Predstavitev mi je pokazala pomembnost motivacije in vstrajnosti, prepoznavanja lastnega podcenjevanja in resničnost dejstva, da lahko dosežemo veliko več, kot si mogoče predstavljamo. Te uporabne informacije podal jasno in duhovito, z učinkovitim pritegovanjem pozornosti in uporabo humorja ter meme-ov.

Close Menu